Voedselbank heeft weer eigen vrachtwagen

Na een lastige periode van behelpen met een geleende of gehuurde vrachtwagen voor het transport van voedsel, heeft Voedselbank Spijkenisse sinds afgelopen week weer eigen vervoer.
Vorig jaar liet de sponsor die jarenlang de exploitatiekosten van de 16 jaar oude vrachtwagen had bekostigd, weten dat de Voedselbank dit in de toekomst zelf voor haar rekening moest nemen. Tijdens de APK keuring bleek, dat de reparatiekosten de waarde van de wagen te boven gingen. In het krappe budget van de Voedselbank was geen ruimte voor zo’n uitgave.

Jan Groeneveld van Kleyn Trucks (l) overhandigt de vrachtwagen aan chauffeur Arie Burger (m) en bestuurslid Gerrit van Buuren (r).

Maanden werd naarstig naar inkomsten gezocht. Bestuurslid Gerrit van Buuren: “Het Oranje Fonds, het Kansfonds, het Sint Laurensfonds en Fundatie Van den Santheuvel Sobbe doneerden 85% van de aanschafkosten. Het restant ontvingen we van diverse kerken, particulieren en via de crowdfunding. De vrachtwagen is weliswaar tweedehands, maar is veel jonger dan de vorige. Namens de Voedselbank bedank ik alle donateurs hartelijk”.

Voor Voedselbank-coördinator Anco Bonninga is het een pak van zijn hart. “We konden maandenlang een vrachtwagen lenen van Voedselbank Rotterdam. Dat stelden we erg prijs. De afgelopen periode was dat niet meer mogelijk en huurden we een vrachtwagen. Met tegenzin, want dat geld laten we liever ten goede komen aan onze klanten. Nu hebben we een prachtige vrachtwagen waarmee we veilig, verantwoord en hygiënisch voedsel kunnen vervoeren. De installatie en de wagen zelf voldoen aan de zogeheten HACCP-voorschriften voor voedselveiligheid. Onze klanten moeten erop kunnen vertrouwen dat het voedsel in hun pakket in orde is.” De exploitatiekosten van de vrachtwagen zijn ook fors. Het bestuur richt zich op het vinden van bedrijven die de verschillende kosten voor hun rekening nemen.