Voedselbank organiseert weer supermarktactie

Vrijdag 8 en zaterdag 9 december organiseert Voedselbank Spijkenisse e.o. een supermarktactie. In het grootste deel van supermarkten in Nissewaard, Brielle, Oostvoorne en Rockanje staan vrijwilligers klaar om het winkelend publiek te vragen lang houdbare levensmiddelen te kopen. Als de klant een supermarkt binnenkomt, krijgt hij een boodschappenlijstje aangeboden. Wil hij mee werken, dan koopt hij een of meerdere producten van het lijstje, rekent ze af en doneert zijn aankoop bij verlaten van de winkel. Met de opbrengst wordt de noodvoorraad van de Voedselbank aangevuld.

De Voedselbank is afhankelijk van een aanbod dat iedere week wisselt. Het komt regelmatig voor dat een bepaald product niet voldoende of helemaal niet geleverd wordt. In zo’n geval worden de pakketten aangevuld met producten uit de noodvoorraad. Er zijn meer houdbare producten te bedenken dan er op het boodschappenlijstje staan. Om de voorraad zo efficiënt mogelijk te houden, kiest de Voedselbank voor die producten die het hardst nodig zijn.

De supermarktactie vraagt de nodige organisatie. Een speciale commissie start direct na de zomer met werving en communicatie. Bij de twee dagen zijn uiteindelijk ruim 250 vrijwilligers betrokken.  Ze bemensen meer dan 20 supermarkten. Ook vervoeren ze de ingezamelde producten dezelfde dag van de winkels naar de opslag waar ze meteen gesorteerd en opgeslagen worden. De week ervoor brengen vrijwilligers ruim 550 inzamelkratten richting de supermarkten (zie foto). Voedselbank Spijkenisse e.o. helpt wekelijks ruim 600 huishoudens.